Boek
Nederlands

Landlijnen

Raynor Winn (auteur), Annemie De Vries (vertaler)
Persoonlijk verslag van de ruige, maar hoopvolle wandeltocht van meer dan 1600 kilometer dwars door Schotland van het echtpaar dat eerder het South West Coast Path liep.
Titel
Landlijnen
Auteur
Raynor Winn
Vertaler
Annemie De Vries
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Landlines
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Balans, 2022
351 p. : kaarten
ISBN
9789463822398 (paperback)

Besprekingen

Opnieuw het pad op

In Landlijnen, haar derde boek, trekken Raynor Winn en haar man vanuit Noord-Schotland helemaal naar Zuid-Engeland.

Met Het zoutpad, haar debuut uit 2018, scoorde Raynor Winn een internationale bestseller. In doorleefd proza waarin de zeebries altijd voelbaar was, beschreef Winn hoe haar man Moth en zij over het South West Coast Path in Engeland wandelden.

Het stikt van dit soort reisverhalen in de boekhandel. Wat Winns boek onderscheidde, waren de omstandigheden waarin de twee dat deden. Moth had te horen gekregen dat hij corticobasale degeneratie (CBD) had, een ongeneeslijke aandoening, verwant aan de ziekte van Parkinson. In dezelfde week verloren ze ook hun huis. Ze gingen dus wandelen omdat ze dakloos waren, en radeloos.

De grote verrassing was dat Moth beter werd van het wandelen. De symptomen verdwenen naar de achtergrond. In opvolger De wilde stilte reisden Winn en haar man door IJsland samen met vrienden.

In lockdowntijd maken de twee een voetreis van 1.600 kilometer door Schotland, Wales en Engeland. In hun boerderij in Cornwall, hun nieuwe thuis, gaat het niet goe…Lees verder

Alles valt weg op het wandelpad

Raynor Winn werd beroemd met een boek over een wandeltocht die haar leven veranderde. In Landlijnen is ze weer met haar man de natuur in getrokken, in de hoop dat de tocht zijn ziekte nog even op afstand houdt.

De boeken van de Britse schrijver Raynor Winn (59) gaan over wandelen, maar eigenlijk nog meer over hoop. In 2018 debuteerde ze als vijftiger met Het zoutpad, over de wandeltocht die ze maakte met haar man Moth (62). Een tocht uit nood geboren, omdat het echtpaar in 2013 door een speculatieschandaal alles kwijtraakte: hun geld en hun eigenhandig gebouwde boerderij met bed & breakfast.

Nog nauwelijks van de schrik bekomen, blijkt Moth ook nog eens te lijden aan een zeldzame hersenziekte, coriticobasale degeneratie (CBD), een soort mengeling van alzheimer en parkinson. De ziekte beschadigt zijn motoriek, spraak en geheugen. Als de deurwaarders op de stoep staan, zit het echtpaar verstopt onder de trap zonder enig plan voor waarnaartoe te gaan. Ten einde raad besluiten ze te gaan wandelen: het South West Coast Path, een eeuwenoud pad van zo'n duizend kilometer langs de Zuid-Engelse kust. Bepakt en bezakt met slaapzakken, noedels, zakjes thee en een tent die ze van hun laats…Lees verder

RAYNOR WINN Landlijnen

**1/2

In 2018 debu teerde Raynor Winn met ‘Het zoutpad’, over een Engels koppel dat, na­ dat ze hun huis zijn kwijtge­raakt, met een tent op de rug het South West Coast Path af loopt. Dat kan al­ leen maar fout gaan, want ze zijn oud en Moth lijdt aan een zeldzame hersenziekte. Maar het gaat niet fout, integen­ deel: Moth knapt door dat wandelen op. In het vervolgboek, ‘De wilde stilte’, krijgen Ray en Moth het aanbod om een land­ huis in Cornwall te restaureren. Dat kan alleen maar mislukken, maar het wordt... een succes.

In ‘Landlijnen’, het derde deel, werkt Winn volgens het­ zelfde recept. Het gaat slecht met Moth: hij zakt bij het snoeien in elkaar. En toch besluiten ze daarna vanuit het noorden van Schotland helemaal terug naar Cornwall te wandelen. Gekkenwerk natuurlijk, met een man die aan het eind van zijn krachten lijkt te zijn. Maar opnieuw raken ze diep verbonden met de natuur. Meer dan eens wordt…Lees verder

Een nieuw beeldend reisverhaal van de Britse Raynor Winn over de zware, ruige wandeltocht die zij met haar man Moth maakte door Schotland. Tijdens deze tocht over afgelegen bergen, door gletsjerdalen en langs diepe lochs vraagt Winn zich af hoe wij ons tot elkaar verhouden, en tot het land, nu de breuklijnen tussen de verschillende naties steeds groter lijken te worden. Is er nog genoeg dat we delen om het behoud van aarde en natuur voorrang te kunnen geven? Intussen gaat de gezondheid van Moth gestaag achteruit. Het lopen van het South West Coast Path heeft destijds aantoonbaar geholpen, maar zal het wandelen nu opnieuw zijn magische uitwerking hebben?‘Landlijnen’ is in een empathische, heldere en poëtische stijl geschreven met veel ruimte voor natuurbeschrijvingen. Een bijzonder verhaal voor een breed tot literair lezerspubliek over een onzekere, maar tegelijkertijd hoopvolle reis door het wilde Schotland. Met kaarten in zwart-wit. Raynor Winn (1962) is een Britse schrijfster. Ze ve…Lees verder

Over Raynor Winn

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Theroadislong

Raynor Winn (1963) is een Engels langeafstandswandelaar en schrijfster. Haar eerste boek The Salt Path was in 2018 een bestseller van de Sunday Times en wordt in 2021 verfilmd.

Winn en haar man Moth, bij wie de diagnose corticobasale degeneratie werd gesteld, hadden een bed and breakfast in Wales. Zij werden dakloos na een slechte investering en besloten een wandeling van duizend kilometer te gaan maken langs het South West Coast Path. Winn schreef het verhaal van de voettocht op om te voorkomen dat haar man door zijn ziekte alles zou vergeten.

The Salt Path stond op de shortlist voor de Wainwrightprijs en de Costa Book Awards 2018 in de categorie biografie. De jury omschreef het als "Een absoluut briljant verhaal dat verteld moet worden, over het menselijk vermogen te volharden en de ene voet voor de andere te blijven zetten." In mei 2019 won The Salt Path de eerste RSL Christopher Blandprijs. In september 2019 was het het bestverkoc…Lees verder op Wikipedia