Najaar, 1657. Johannes Vermeer (1632-1675) heeft zich in de nesten gewerkt met zijn laatste doek, en moet zijn carrière weer op de rit krijgen en de steun van zijn vrouw herwinnen. De dienstbode in de keuken portretteren zou een optie kunnen zijn, als hij haar kan overtuigen te poseren…
Titel
Melkmeisje
Auteur
Matthias Rozemond
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 2023
235 p.
ISBN
9789021034997 (hardback)

Besprekingen

Een historische roman over Johannes Vermeer in het jaar 1657.Johannes heeft zich in de nesten gewerkt met een scabreus doek waarvan half Delft schande spreekt. Ook zijn eigen katholieke schoonfamilie lijkt het vertrouwen in hem op te zeggen. Hoe krijgt Johannes zijn carrière weer op de rit? Hoe herwint hij liefde en steun van zijn echtgenote Catharina? Hij moet een doek maken dat alle critici in een keer de mond snoert. Gelukkig is er nog één Delftenaar die de ongepolijste jonge kunstschilder wil steunen, mits hij zich overgeeft aan de regels van de Hollandse genrekunst. Bijvoorbeeld dienstbode Tanneke portretteren in haar keuken, maar hoe krijgt hij haar zover? In prettig leesbare, meevoerende stijl geschreven.Matthias Rozemond (1962) is een Nederlandse schrijver. Hij schreef meerdere boeken.

Over Matthias Rozemond

Matthias Rozemond (Voorburg, 1962) is een Nederlands schrijver van met name historische romans.

Biografie

Rozemond studeerde Duitse taal- en letterkunde, werkte kort bij een Duitse uitgeverij en is sindsdien verbonden aan het Rudolf Steinercollege in Haarlem.

Na het vertalen en zelf schrijven van poëzie, legde hij zich een poos toe op toneelstukken. In 2012 verscheen zijn historische roman De rattenlijn, over oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog die naar Zuid-Amerika vluchten.

Vervolgens schreef hij twee romans over Hollandse schilders, De Duivelskunstenaar over Jeroen Bosch en Het Spel van Licht en Donker over Rembrandt. Beide romans werden eveneens geroemd om hun authentieke sfeertekening.

Bibliografie

Poëzie