Titel
Hamnet
Auteur
Maggie O'Farrell
Vertaler
Lidwien Biekmann
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Hamnet
Uitgever
Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, © 2020
398 p.
ISBN
9789038808345 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Hamlet, de zoon van Shakespeare

Weinig is bekend over Shakespeares echtgenote Agnes en hun zoontje Hamnet, dat stierf toen hij nog maar 11 jaar was. Maggie O'Farrell bouwt een aangrijpende roman op rond Agnes en het onfortuinlijke jongetje. Zou het toneelstuk Hamlet over hem gaan?

In augustus 1596 werd in de Holy Trinity Church te Stratford-upon-Avon een jongen uitgevaren. 'Hamnet filius William Shakspere', zei een notitie in het kerkregister. Spelling was een fluïde gegeven in die dagen. Van de naam van schrijver Shakespeare (want ja, het is zijn zoon in dat graf) gaan allerlei schrijfwijzen de ronde, en Hamnet en Hamlet waren indertijd volledig uitwisselbaar als voornaam.

Een aantal jaar na de dood van zijn zoon presenteerde Shakespeare Hamlet. In deze tragedie spelen de dood en de relatie tussen ouders en hun kinderen een grote rol.

Toch zijn letterkundigen en historici het er niet over eens in hoeverre het toneelstuk met Shakespeares 'eigen Hamlet' te maken heeft. De Iers-Britse schrijfster Maggie O'Farrell gaat er in haar roman Hamnet van uit van wel, en dat levert een aangrijpend boek op.

Hamnet is de helft van een tweeling, en heeft nog een ouder zusje. Dit totaal van drie kinderen klopt niet met wat hun moeder Agnes had verw…Lees verder

Dood van een kind

Maggie O'Farrell overtreft zichzelf in een grandioze roman over de zoon van Shakespeare.

Twee draden spint Maggie O'Farrell door haar roman Hamnet: de ene laat het begin van het leven zien, de andere het einde. Centraal staan Judith en Hamnet, de tweeling van William Shakespeare en diens vrouw Agnes. Hamnet is een roman over de liefde die verbindt, maar ook over de bruuske manier waarop een geliefde kan 'worden weggeblazen als distelpluis'.

Het is Hamnet die zich als eerste laat zien. Het lijkt wel alsof hij het podium van een theater betreedt, zo stil is het in huis. Hij is op zoek naar hulp voor zijn zieke zusje, maar vindt niemand. O'Farrell beschrijft de geuren en geluiden in huis, de textuur van een dierenhuid die aan een rek hangt en zachtjes heen en weer zwaait 'als een vogel of een spook'. Met die laatste vergelijking zinspeelt de schrijfster op wat er staat te gebeuren. De dood zal zijn opwachting maken in de kamers, een kind zal sterven en een gebroken vader inspireren tot het schrijven van een stuk over dood en geesten, Hamlet.

De tweede verhaa…Lees verder

Roman geïnspireerd op het korte leven van Shakespeare’s zoon Hamnet (of Hamlet) die in 1596 op 11-jarige leeftijd stierf, waarschijnlijk aan de pest. De auteur laat Hamnets tragische dood in deze roman een paar jaar later tot Shakespeare’s beroemde toneelstuk 'Hamlet' leiden. Het verhaal begint met Hamnet die zijn tweelingzus Judith thuis ziek op bed aantreft en op zoek gaat naar hulp. Zijn moeder is in haar verafgelegen kruidentuin, zijn vader in Londen. Niemand weet nog hoe tragisch dit alles verlopen zal. En hoewel deze verhaallijn rond Hamnet de spil is van het verhaal, is de verhaallijn rond Agnes (of Anne), Shakespeare’s vrouw – hier een krachtige, intelligente persoonlijkheid, door de auteur erg mooi geportretteerd - haar huwelijk met Shakespeare en hun liefde voor hun kinderen eigenlijk belangrijker. Goede, poëtisch geschreven en mooi uitgewerkte sfeervolle historische roman die een interessante visie geeft op Shakespeare’s vrouw, huwelijk en zijn toneelstuk 'Hamlet'. Kreeg ve…Lees verder

De schepping van 'Hamlet'

Maggie O'Farrell schrijft zinnelijke roman over Shakespeare, zijn vrouw en hun dode zoon.

In augustus 1596 werd in de Holy Trinity Church te Stratford-upon-Avon een jongen uitgevaren. 'Hamnet filius William Shakspere,' zei een notitie in het kerkregister. Spelling was een fluïde gegeven in die dagen. Van de naam van schrijver Shakespeare (want ja, het is zijn zoon in dat graf) gaan allerlei schrijfwijzen de ronde, en Hamnet en Hamlet waren indertijd volledig uitwisselbaar als voornaam.

Een aantal jaar na de dood van zijn zoon presenteerde Shakespeare 'Hamlet'. In deze tragedie spelen de dood en de relatie tussen ouders en hun kinderen een grote rol. Toch zijn letterkundigen en historici het er niet over eens in hoeverre het toneelstuk met Shakespeare's 'eigen Hamlet' te maken heeft. De Iers-Britse schrijfster Maggie O'Farrell gaat er in haar roman Hamnet van uit van wel, en dat levert een aangrijpende roman op.

Hamnet is er een van een tweeling, en heeft nog een ouder zusje. Dit totaal van drie kinderen klopt niet met wat hun moeder Agnes had verwacht…Lees verder