Margriete : roman

Een jonge vrouw komt in het middeleeuwse Gent terecht, waar ze voor een ingrijpende keuze komt te staan: trouwen en stoppen met schilderen, of schilderen en voor altijd maagd blijven.
Titel
Margriete : roman
Auteur
Kathleen Vereecken
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: De Geus, copyright 2022
256 p.
ISBN
9789044546927 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Uit de schaduw van broer Jan

Weinig is bekend over de schilderende zus van de broers Van Eyck. In Margriete van Kathleen Vereecken krijgt zij haar verdiende plaats in het licht.

In de eerste helft van de vijftiende eeuw was de familie van Eyck een heuse schildersdynastie die niet alleen bestond uit Jan en Hubrecht, maar ook uit Lambrecht en hun zus Margareta. Voor alle duidelijkheid, zij is niet de Margareta die Jan van Eyck heeft geportretteerd op het schilderij dat in het Brugse Groeninge­museum hangt; dat is immers zijn vrouw. Over de zus is zo goed als niks bekend, alhoewel er miniaturen bestaan die haast zeker geschilderd werden door haar.

In de roman Margriete reconstrueert Kathleen Vereecken een mogelijk leven dat zij geleid zou kunnen hebben. Toen Vereecken, die vooral bekend werd als auteur van kinder- en jeugdliteratuur, vernam dat de broers ook een schilderende zus hadden, was haar nieuwsgierigheid gewekt. Ze deed uitgebreid research naar haar, maar ook naar de tijd waarin ze leefde, welke rol vrouwen speelden in de maatschappij en hoe er destijds geschilderd werd in de ateliers en de scriptoria in de kloosters, waar de mooiste miniat…Lees verder

Kathleen Vereecken

*****

De Vlaamse primitief Jan van Eyck heeft samen met zijn broer Hubrecht het Lam Gods geschilderd, maar minder bekend is dat de broers een zus hadden die ook tekende en schilderde, Margriete. Er is weinig over haar bekend, dus had jeugd- en non-fictieauteur Kathleen Vereecken in haar nieuwe roman vrij spel om zich in haar in te leven. Daarin schetst ze vakkundig en met vaart hoe een vrouwenleven er in de middeleeuwen uitgezien kan hebben.

Haar Margriete is een nieuwsgierige, open geest die geen genoegen neemt met de beperkingen die vrouwen destijds ervoeren. Vereecken laat haar het schildersatelier van haar broer leiden als hij op reis is, en ze schildert mee aan het retabel - eerst alleen de bloempjes en kleine objecten, later vult ze ook gezichten van figuranten in. Zo wekt ze het topstuk mee tot leven.

Met haar roman laat de schrijfster ons de middeleeuwse wereld door de ogen van een vrouw zien. De vrouwelijke personages illustreren de posities die v…Lees verder

Een roman over kunst, geschiedenis en identiteit. Margriete van Eyck komt na de dood van haar ouders in het ruwe Gent terecht. Terwijl haar broers bij rijke en machtige mensen huizen schilderen en versieren, brengt zij haar dagen door in het klooster waar ze manuscripten illustreert. Ze komt voor de keuze te staan om te stoppen met schilderen en te trouwen of te schilderen en voor altijd maagd te blijven. ‘Margriete' vertelt het verhaal achter Het Lam Gods, gezien door de ogen van een middeleeuwse vrouw. Helder geschreven. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep. Kathleen Vereecken (Gent, 1962) is een Belgische (jeugd)auteur. Ze schreef tientallen boeken. Haar werk werd veelvuldig bekroond met onder meer de Woutertje Pieterse Prijs, de Boekenleeuw en de Kleine Cervantes, en verscheen in diverse talen.

Over Kathleen Vereecken

Kathleen Vereecken (Gent, 14 december 1962) is een Belgische schrijver van romans, kinder- en jeugdboeken en non-fictie.

Leven

Na haar lerarenopleiding Nederlands-Engels, was er geen werk te vinden in het onderwijs. Jarenlang deed ze zonder veel overtuiging kantoorwerk. In die tijd schreef ze haar eerste boeken ’s avonds aan de keukentafel. Begin 1997 nam ze ontslag om van haar pen te gaan leven. Nu combineert ze haar werk als auteur met dat van freelance journaliste.

Werk

Vereecken debuteerde in 1993 met Het raadsel in het fluisterbos, een verhaal dat ze ingestuurd heeft voor een wedstrijd, dat niet wint maar toch gepubliceerd wordt. Haar bekendheid en reputatie als jeugdauteur beginnen te groeien wanneer haar vierde boek, de jeugdroman Alle kleuren grijs, verschijnt. Daarin verweeft ze feit en fictie. Het boek is gebaseerd op het leven van haar overgrootmoeder en gaat over de b…Lees verder op Wikipedia