Besprekingen

In deze debuutroman van Judith Fanto (Delft, 1969) maken we kennis met een jonge vrouw: Geertje van den Berg. Zij studeert rechten in Nijmegen en heeft grote belangstelling voor de geschiedenis van haar familie. Helaas is het een gevoelig onderwerp waar haar moeder en haar grootouders weinig tot niets over willen loslaten. Geertje besluit dan via andere kanalen op zoek te gaan naar haar joodse afkomst en ontmoet mensen die haar verder op weg helpen. Tegelijkertijd gaan we terug naar het Wenen van 1914 , naar de joodse familie Rosenbaum en met name de dan zesjarige Viktor. Viktor is het buitenbeentje van de familie en zorgt regelmatig voor problemen. Totdat de familie Rosenbaum en allen die zij liefhebben in 1938 te maken krijgen met de gevolgen van de Anschluß; dan blijkt uitgerekend Viktor zich te ontpoppen tot een ware held. 'Viktor' is een prachtige roman die 75 jaar na de bevrijding op geheel eigen wijze opnieuw aandacht vraagt voor de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. Genomine…Lees verder

Wat is dat: Joods?

Judith Fanto debuteert met een levendig, raak portret van haar Joods- Oostenrijkse familie.

'Ik moet bewijzen dat ik Joods ben." Het is een van de wrangste zinnen uit het verrassende debuut van Judith Fanto. Want wat is dat: Joods? Is het de liefde voor muziek en eten, zoals de familie van Geertje die hartstochtelijk belijdt? Is het het zwijgen over het verleden, het betreuren van dode familieleden? Of de wens om maar zo niet-Joods mogelijk over te komen? Geertje heeft er als kind van door de oorlog beschadigde ouders haar neutrale voornaam aan te danken.

Als jong meisje snapt ze niks van dat omzichtige gedoe. Haar moeder weet niet hoe snel ze zich uit de voeten moet maken als een winkelier 'te Joods doet' of een buurtgenoot haar op fluistertoon Gut Sjabbes wenst. En van het padvinderspak dat Geertje een keer van een vriendinnetje leent, wordt haar moeder onpasselijk. Maar op vrijdagavond branden de kaarsen en komt er gefilte fisj, gehakte lever en soms sachertorte op tafel. Mijn niet-joodse Joodse familie, noemt Fanto ze.

Ze schreef een roman vol levendige,…Lees verder