Boek
Nederlands

De commissaris en het zwijgen

Håkan Nesser (auteur), Edith Sybesma (vertaler)
Een vrouwenstem meldt door de telefoon dat in het zomerkamp van een religieuze sekte een meisje vermoord is. Commissaris Van Veeteren gaat poolshoogte nemen, maar ontmoet een muur van zwijgzaamheid.
Titel
De commissaris en het zwijgen
Auteur
Håkan Nesser
Vertaler
Edith Sybesma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Kommissarien och tystnaden
Editie
3
Uitgever
Breda: De Geus, 2009
316 p.
ISBN
9789044503111 (hardback, 3de dr. 2009)

Besprekingen

Deze nieuwe politieroman is inmiddels de vijfde in het Nederlands vertaalde van de succesvolle Zweedse auteur Håkan Nesser (1950). Zoals in Het vierde offer (1994), Het grofmazige net (2001), De vrouw met de moedervlek (2002) en De terugkeer (2003) wordt de kunstzinnige commissaris Van Veeteren samen met zijn collega´s met een brutale misdaad geconfronteerd. De roman speelt zich af in een fictief Europees landschap met bossen, meren en protagonisten die wat hun namen betreft van overal afkomstig kunnen zijn. Kort na elkaar verdwijnen twee meisjes uit een zomerkamp van een uiterst dubieuze sekte. Ze worden brutaal verkracht en vermoord in het bos teruggevonden. Even later verdwijnt de charismatische predikant Oscar Jellinek spoorloos, en niemand laat iets los: de meiden van het zomerkamp niet en Jellineks drie vrouwen al evenmin. Van Veeteren ontmoet een muur van zwijgzaamheid... Ambachtelijk zoek-, speur- en denkwerk en het toeval brengen uiteindelijk op ve…Lees verder
Een vrouwenstem meldt door de telefoon dat er in het zomerkamp van een religieuze sekte een meisje vermoord is. Commissaris Van Veeteren gaat poolshoogte nemen, maar ontmoet een muur van zwijgzaamheid. De leider Jellinek blijkt een bijna onbeperkte macht te hebben over zijn drie metgezellinnen en over de meisjes die in het zomerkamp verblijven. Dezelfde vrouwenstem meldt een tweede moord; Jellinek is plotseling verdwenen. In het stadje waar de sekte de meeste aanhang heeft, geven de leden ook geen informatie tot frustratie van de politie. Het kost Van Veeteren veel hoofdbrekens voordat een toevalligheid hem op een spoor zet. Zonder meer een verrassende detective die het niet moet hebben van veel actie en geweld, maar van het eindeloos zoeken naar een speld in een hooiberg. De setting werkt sterk mee: een Europees landschap, meren, bossen en karakters die wat de namen betreft uit allerlei Europese landen kunnen komen. De ontknoping is verrassend en overtuigend. Kleine druk.

Over Håkan Nesser

Håkan Nesser (Kumla, 21 februari 1950) is een Zweedse schrijver. Nesser is docent van beroep.

Van Veeteren

Nesser werd in de jaren 90 bekend door zijn bekroonde misdaadromans met inspecteur Van Veeteren in de hoofdrol. De romans spelen zich af in Maardam in een fictief Europees land, met onder andere opvallende trekjes van Nederland en/of Vlaanderen, waar inspecteur Van Veeteren met zijn collega's wordt ingeschakeld om een moeilijke moordzaak op te helderen.

Van Veeteren is een menselijke politieman: de vraag waarom een misdaad begaan is, is voor hem ook zeer belangrijk.

In 2003 verscheen het laatste deel uit de reeks over inspecteur Van Veeteren: Fallet G.

De romans met Van Veeteren werden verfilmd met Sven Wolter als Van Veeteren.

Ander werk

Nesser heeft ook een aantal opzichzelfstaande boeken geschreven, zoals Kim Novak badade aldrig i Genesaret…Lees verder op Wikipedia